Nyheter

Dette nyhetsarkivet inneholder et bredt spekter av meninger og synspunkter om hund generelt og samojeden spesielt. Vi trenger å mene, ytre og ta diskusjoner. God raseforvaltning skjer ikke i en raseklubb, det skjer ved opplyst og kunnskapsbasert avl, gode konstruktive diskusjoner og bruk av rasen. Vi må ikke komme til et punkt hvor vi er så engstelige for å bli uenige at vi ikke kan mene noe, krangle litt, være ærlige og direkte. Det skader rasen vår at vi ikke tør å snakke om litt vanskelige ting. Det skader rasen og går ut over hundene våre at vi ikke tør å sette lyskasteren på shady shit. Som hundeeiere og oppdrettere har vi ansvar for levende vesener og vi må tåle å få søkelyset rettet mot oss når vi beveger oss ut i offentlig rom, tar verv eller driver oppdrett.

Rehab av trekkhunder

Temaer som prates mye om i huskymiljøet handler mest om trening, oppdrett, utstyr, utstilling, tur, valper. Løp, så klart, det er for mange et viktig tema. Forrige sommer opplevde vi noe som har endret mye for oss og som også har påvirket vårt fokus og vår hverdag med hundene.

Statistikk og nerding

Helse er viktig for samojeden, som for alle andre raser. Gro Moe-Gumø har laget statistikker for raseklubben siden 2014 og oppdaterer dem nå for denne siden!

Først og fremst en brukshund

Hva er en brukshund? Hvem er brukshundfolk? Hva er ”godkjent” bruk? Hvor mye må man bruke for at det er bruk? Hvor ofte og hvor lenge av gangen? Må man delta i organiserte hundesporter eller aktiviteter for at det er bruk?

Hannhunder og avl

Oppdrettere av samojedhund har naturligvis gjerne flest tisper hjemme. Det er engang sånn at tispene føder valpene og har omsorgen for dem frem til de forlater oppdretters trygge havn og skal bevege seg ut i verden sammen med en god og aktiv valpekjøper! Men valpene blir ikke unnfanget som hos jomfru Maria. Det trengs en hannhund også. Hva er vårt ansvar som hannhundeier i avlssammenheng? Og hva kan vi gjøre for å sørge for at nye samojedvalper er et godt tilskudd til rasen?

Avl og oppdrett av samojed

Denne artikkelen er bygget opp etter artikler og bøker om avl og oppdrett. Fagstoffet er i hovedsak hentet fra artikler i bøkene Genetikk, avl og oppdrett og Hund, avl og helse.

Kløving

Kløving er både god trening og god hjelp på turer. Sekken blir mer levelig når gutta kan bære sin egen mat på langturer👏

Hundevennlige DNT-hytter

Vi ønsket oss en slags oversikt over hvilke DNT-hytter som hadde hunderom eller var tilrettelagt for hund. Mange elsker å gå i fjellet, men er ikke så begeistret for teltlivet, og da er det flott å kunne ha hunden med på hytter i stedet.

Hva driver vi med?

Hva er det vi driver med egentlig? Tar med oss hundene våre på ting de ikke liker, kjefter på dem fordi de ikke liker det og så krever vi at de skal prestere i tillegg. Prestere for at vi skal ha noe å skryte av på sosiale medier? Det er jo helt føkka opplegg.

Raseforvaltning

Hva er god raseforvaltning og hvem har ansvaret for den? Skal vi overlate raseforvaltning til raseklubber og Norsk Kennel Klubb eller er det hver enkelt oppdretter og valpekjøper som egentlig har ansvaret?

Kjøpe valp? Sjekk her først.

Ting potensielle valpekjøpere bør se etter når de velger oppdretter.