Arbeidet bak og bruken av statistikk
Med hjelp fra de andre i avlsrådet for samojed har Gro i mange, mange år alltid laget ulike statistikker for helse på samojed. Dette ble også gjort for 2024 og vi ønsker å dele dette med de som er interessert i slikt. Dette er vel litt for «nerder» men det er viktig, spesielt for oppdrettere å følge med på de ulike områdene. Alle hundeeiere kan finne mye interessant på NKK sin hjemmeside under «dogweb», både om egne og andres hunder. Dette er da statistikker basert på tall fra nettopp dette som gjelder kull, importer, øyeresultater, HD og AD.
Statistikkene lastes ned som ikke-redigerbare excelfiler:
Samojedinformasjon (HD, kull fra 2008-2024, etc)
Gonioskopi samojed
Om gonioskopi
Gonioskopi er betegnelsen på undersøkelse av vinkelen mellom hornhinne og regnbuehinne hvor væske dreneres fra øyet, og anbefales på hunder av enkelte raser og er en tilleggsundersøkelse som gjøres for å se etter om hunden er disponert for å få grønn stær (glaukom).
Det å ha anmerkning på gonioskopi er ingen sykdom, men kombinerer man to foreldre med grove anmerkninger øker sjansen for å få avkom som utvikler glaukom sterkt. Glaukom kan føre til at hunder blir blinde over natten med store smerter på grunn av økt trykk i øynene. En meget alvorlig og smertefull sykdom. Vi må gjøre det vi kan for å skåne hundene våre for slikt.
Det er vanskelig å få ut god informasjon om gonioskopi så derfor har Gro nå i flere år skrevet ut alle attester og laget egen statistikk på dette. Det kommer hun nok til å fortsette med selv hun nå tar avstand fra nåværende regime i raseklubben (det gjør for øvrig de andre som er involvert i denne nettsiden også). Siden så mange samojeder har anmerkning på gonioskopi, er det veldig viktig å sørge for at vi ikke dobler «verstinger» og at flest mulig hunder blir tatt gonioskopi på hvert 3. år. Bare da kan vi få en oversikt og lære mer rundt dette.
Vi må likevel huske på at helse er så mye mer enn det vi gjør screening-undersøkelser på. Plager som allergi, mageproblemer og andre kroniske sykdommer bør utelukke hunder for avl. En hund som avles på skal alltid være klinisk frisk og ikke minst ha et rasetypisk godt gemytt.
For å kommer fremover med avl bør man avle på den beste halvparten alle egenskaper sett under ett.