Tenner og tannstell

Overkjeve
6 fortenner (incisiver), 2 hjørnetenner (canintenner), 8 forjeksler (premolarer), 4 jeksler (molarer).

Underkjeve
6 fortenner (incisiver), 2 hjørnetenner (canintenner), 8 forjeksler (premolarer), 6 jeksler (molarer).

Bitt
Samojeden skal ha saksebitt. Under- eller overbitt er diskvalifiserende feil. Det samme gjelder dersom hunden mangler en eller flere tenner.

Hvis du skal delta på utstilling eller andre arrangementer, må du ha med veterinærattest for å vise at tannmangel skyldes skade og ikke er medfødt.

Stell
Et av de mest vanlige problemene for hunder er tannskader og tannverk. Betennelser i tannkjøtt og tannskader kan ofte luktes på ånden til hunden. Når den har stålånde til å dø av, ikke vil spise, knurrer når du tar på snuten eller sjekker tenner – gå til veterinær og sjekk. Tannverk er like jævlig vondt for hunder som for mennesker og er ofte årsaken til atferdsendringer.
Det beste mot tannproblemer og tannstein er rett og slett å pusse tenner. Det finnes mange ulike tannbørster og tannkremer for hund, jeg bruker en mikrofiberbørste som jeg trer på fingeren og pusser i vei. Begge gutta får tannpuss tre ganger i uken.
Margbein, gevir og andre tyggegreier kan sikkert hjelpe litt, men ingenting slår tannpussen!
Jevnlig tannpuss gir bonusen at hunden blir vant til å bli sjekket i munnen, og forbinder det med leversmakstannkrem og kos:)