Tenner og tannhelse

Et av de mest vanlige problemene for hunder er tannskader og tannverk. Betennelser i tannkjøtt og tannskader kan ofte luktes på ånden til hunden. Når den har stålånde til å dø av, ikke vil spise, knurrer når du tar på snuten eller sjekker tenner – gå til veter- inær og sjekk. Tannverk er like jævlig vondt for hunder som for mennesker og er ofte årsaken til atferdsendringer.

Det beste mot tannproblemer og tannstein er rett og slett å pusse tenner. Det finnes mange ulike tannbørster og tannkremer for hund, jeg bruker en mikrofiberbørste som jeg trer på fingeren og pusser i vei. Begge gutta får tannpuss tre ganger i uken. Margbein, gevir og andre tyggegreier kan sikkert hjelpe litt, men ingenting slår tann- pussen!

Jevnlig tannpuss gir bonusen at hunden blir vant til å bli sjekket i munnen, og forbind- er det med leversmakstannkrem og kos:)

Pelsstell og blåser

Pelsen på samojeden skal stelles. Ikke bare fordi den holder seg penere, men fordi un- derulla på samojeden kan tove seg så mye at det blir ubehagelig for hunden å bevege seg. Særlig når hunden har mye valpeull er det viktig med regelmessig kamming. Lær valpen å bli håndtert med en gang, så går pelsstellet mye enklere når den blir stor og sterk. Korte økter med belønning og godord er en bra start! Det holder å kamme gjennom pelsen med børste eller kam en gang i uken. 

Under røyteperioden bør man bruke kam med grove tagger slik at man får med seg mest mulig ull av gangen. Det kan også være lurt å bruke spraybalsam som ikke skal skyldes ut for å gjøre det en- klere å gre ut eventuelle floker. Hvis flokene har blitt for store, er det faktisk bedre å klippe dem av med flokekutter enn å prøve å gre dem ut. Noen mener samojeder ikke trenger verken bad eller pelsstell bare den har kort nok og lite nok pels. Det får være opp til hver enkelt, men personlig foretrekker jeg at gutta er sånn noenlunde rene og velstelte hele året.

Hva folk regner som er rent og velstelt får være en smakssak, men samojeden bør i alle fall renskes for underull under røyting og holdes sånn noenlunde flokefri for dyrevelferdens del. Pelsmengde er dessuten langt mindre viktig (innenfor rime- lighetens grenser begge veier) enn kvaliteten. En hund med kort pels kan allikevel klabbe og dra med seg en hel skau inn etter tur, mens en hund med mye pels kan gå på påskefjellet i kram snø uten å få en eneste snøball i pelsen eller under potene. Kvalitet er viktigere enn kvantitet.

Vi blåser alltid gutta med hundeblåser hvis de har blitt våte (og møkkete.. da ligger dritten igjen utendørs i stedet for i sofaen). Det finnes mange gode hundeblåsere på markedet, men jeg har valgt en tomotorsblåser med mulighet for varme. Blåsing av samojeden har flere positive effekter; det er veldig enkelt å holde hunden ren og hvit, man minsker risikoen for våteksem og den er uunnværlig under røyteperioden.

Klør

Klørne til hunden skal selvsagt klippes. Også her lønner det seg å begynne når hunden er liten valp. Oppdretteren starter med dette når valpene er knøtter. Klipp lite og ofte, så kommer kloklippingen til å gå helt fint. Gjør det til en kosestund, la dem gnage på et griseøre for eksempel.

Dersom ikke klørne blir klippet regelmessig blir det naturligvis vondt for hunden å gå. Klørne slites mest på asfalt, men som regel ikke nok til at du slipper unna klippingen. Kloen skal klippes inn til man ser nerven. Det finne ulike klosakser på markedet og det er viktig å finne en som man er komfortabel med. Det finnes også elektriske filer som gjør det enklere å ikke komme for langt inn. Dersom man klipper litt langt inn, kan det begynne å blø. Og SOM det blør fra klørne. Blodstopp drysses på og forhåpentligvis stopper blødningen før det er røde flekker over hele kåken. Hvis man klipper for langt inn, er det viktig å klippe minst en klo til. Ros og belønn når hunden er rolig. Det siste hunden husker fra en aktivitet, er det som setter seg på minnet deres. Og da er det bedre å ha minnesbilde om godbit og kos og klosaks, enn blod og hysteria fra eieren:)

Potestell og klipp

Samojeden skal ikke klippes! Den skal ha pels som beskytter både mot kulde og varme. Noen mener pelsstrukturen blir ødelagt dersom den klippes, mens andre mener det bare er en myte. Jeg vet ikke hva som stemmer, men klipping av samojed er helt unødvendig. Og ikke bra. Det tar lang tid før pelsen vokser ut igjen og det er litt kleint med polarhund med Mariusdekken i desember fordi den ble raket i mai..

Eneste stedet jeg klipper pelsen, er under potene og mellom tredeputene. Dette gjør jeg for å slippe å bruke potesokker på skiturer under det verste klabbeføret. Det er selvsagt helt valgfritt, men jeg foretrekker å klippe i stedet for å bruke sokker, da jeg innbiller meg at det er lettere for hunden å få skikkelig feste på frasparket uten glatte sokker på.

Når det blir mange sykkelturer på grusvei, hender det jeg smører potene med potesalve eller spenefett for å hindre slitasje. Veterinærer har potesalve, men både spenefett og annet fett går fint an å bruke. Smør på før og etter tur så slipper samojeden sprukne tredeputer.

Share this:

Lik dette:

Lik Laster...
%d bloggere liker dette: