• Varme og hundeblåser

    På grunn av sin pels, størrelse og sitt energinivå, er samojeden mottakelig for varme- og fuktighetsrelaterte helseproblemer. Det er derfor viktig å unngå situasjoner der hunden kan bli overopphetet. Unghunder kan ofte over- anstrenge seg i varmen og bør beskyttes for dette ved at du følger med på hundens energibruk og begrenser fysisk aktivitet i den verste varmen.Pass på at samojeden din har passende ventilasjon, en kjølig plass å ligge i de varmeste timene på dagen, vann og skygge. Det kan være en god løsning å legge et vått håndkle over hunden og/eller væte under buken. Kjølemat- ter kan også brukes. Dette fås kjøpt i dyrebutikker landet over. Dette kjøler hunden ned og gjør det mer komfortabelt i sommervarmen. Vi blåser alltid gutta med hundeblåser hvis de har blitt våte (og møkkete.. da ligger dritten igjen utendørs i stedet for i sofaen). Det finnes mange gode hundeblåsere på markedet. Blåsing av samojeden har flere positive effekter; det er veldig enkelt å holde hunden ren og hvit, man minsker risikoen for våteksem og den er uunnværlig under røyteperioden.
  • Allergi og arvelige/antatt arvelige hudsykdommer

    ZINK-RESPONSIV DERMATOSE

    Sykdommen er bevist arvelig og er kjent hos polarhunder. Opptaksmekanis- men for zink er defekt og hunden utvikler seborre.

    ATOPISK DERMATITT

    Denne allergitypen er også arvelig. Type allergener som kan gi en atopisk reaksjon er blant annet husstøv, pollen, midd og epitel fra mennesker og dyr. Allergener kan påvirke hundens forsvarssystem slik at det dannes spesifikke antistoffer. Symptomene på atopisk dermatitt er kløe. Spesielt kløe i hode, labber, hals og armhuler. De fleste hunder som er arvelig disponert for slikt allergier vise sykdomstegn før fylte tre år. Behandling vi bestå av allergime- disiner og injeksjoner av små mengder av de allergener hunden reagerer på. Behandlingen er langvarig og kostbar. Dersom hunden har atopisk dermatitt bør dette tas med i betraktning dersom hunden skal brukes i avl.

    FORALLERGI

    Denne type allergi er ikke påvist arvelig, men senere undersøkelser tyder på en polygenetisk nedarving.

    Forallergi kan gi kløe og symptomer i mage og tarmkanal. Hunden kan også få elveblest og pigmentforandringer dersom den er allergisk mot ulike typer for. Det finner en rekke for på markedet i dag som er tilpasset hypersensitive og allergiske hunder. Det er viktig at all endring av for for allergiske hunder skjer i samsvar med veterinær.

  • Osteocondrose (OCD)/ Artrose (AA)

    Osteochondrose er svikt i den enchondrale forbeining, altså svikt i prosessen som omdanner brusk til beinvev under veksten. Mellomstore og store raser
    er mest berørt av denne lidelsen. Når det blir kontakt mellom beinvevet og leddbrusken, fører dette til smerte og halthet hos hunden. Artrose er kroniske forandringer i og rundt et ledd. Symptomene starter som oftest når hunden er fra fire til åtte måneder. Det er viktig å huske pÅ at hunder som har OCD eller liknende tilstander som unghund vil kunne utvikle artrose uten å halte. Sykdommene vil kunne bli mer fremtredende når hunden blir eldre.

    Røntgen av albueledd, skulderledd, kneledd og haseledd, samt kliniske undersøkelser kan brukes til å stille diagnosen OCD. Som regel anbefaler veterinærer å operere dersom en slik diagnose har blitt stilt. Når det gjelder AA kan ikke denne sykdommen vanligvis behandles. Sykdommen vil vedvare, men smerter og halthet kan variere periodevis. Det er utført undersøkelser

    i Sverige, Norge og England som viser at artrose og OCD i albueledd kan være arvelig betinget. Dette bør tas hensyn til når hunden skal vurderes som avlsdyr.

  • Hofteleddsdysplasi (HD)

    Hofteleddsdysplasi (HD) er en progressiv, degenerativ leddsykdom som er svære vanlig, særlig hos store hunderaser. HD rangeres fra mild grad som ikke har synlig effekt på hunden, til svært sterk grad der hunden er så hemmet at den må avlives. Sykdommen har arvelige og genetiske faktorer. Men det er også miljøfaktorer som spiller inn. Miljøfaktorer som overbelastning i ung alder etc kan være med på å fremskynde og synliggjøre symptomene. I Norge er det den NKK som står for avlesning av HD-røntgen. Hunden skal undersøkes av veterinær som tar røntgen av hoftene. Denne undersøkelsen kan gjøres fra hunden er ett år, men for de store rasene anbefales det å vente til de er min- imum 16 mnd. Dersom man tar røntgen av hoftene for tidlig kan man risikere å få et dårligere resultat enn hvis man venter til hunden er mer ”satt” i ledd og muskler. I Norge rangeres HD-graden fra A til E. A og B betyr at hunden er HD-fri, C er mild grad og så videre. Hunder som har C-hofter eller dårligere skal ikke avles på. Faren for å viderefære HD er stor siden sykdommen i stor grad er genetisk og arvelig.

    HD hos samojeden regnes til å være middels utbredt og til å være av stor betydning for rasen, da samojeden er en brukshund.

  • Insekter og orm

    FLÅTT/SKAUMANN

    Samojeden har to lag med pels. Underull og overhår. Det betyr at det ikke alltid er så enkelt å få øye på småkryp i pelsen, på tross av at pelsen er hvit. Flått eller skaumann er et stort problem for hunder om sommeren, særlig på sør- og østlandet. Det finnes noen midler for å forhindre flåttbitt. Flåtthals- bånd og Expot er to gode alternativer, men her brukes flåttpillen Bravecto. Den har holdt gutta totalt frie for flått i tre år nå! Det er viktig å være obs

    på at flåttbitt kan medføre alvorlig sykdom dersom det ikke blir oppdaget. Flåtten sprer flere bakterie- og virussykdommer som Lyme borreliose og anaplasmose (tidl. Ehrlichiose). Sjekk hunden regelmessig for flått som som- meren. Regelmessig børsting/kamming øker sjansen for å oppdage de små monstrene i tide.

    HUGGORM

    Huggorm er ikke spesielt farlig for mennesker (så lenge man ikke er allergisk). Men for hunder er et huggormbitt alvorlig. Dersom hunden din blir bitt av
    en huggorm er det viktig at den kommer til veterinær så raskt som mulig. Det er en god ide å ha med seg kortisontabletter/kulltabletter på tur. De

    gir man hunden så raskt som mulig etter bittet, men er IKKE erstatning for veterinærbesøk. Dosen er 1-2 mg per kilo hund. Hunden skal holdes i ro etter huggormbitt. Det betyr at du kanskje må bære samojeden din et godt stykke. Lær derfor hunden å godta å bli båret. Det vil lette situasjonen for både deg og hunden. Brannmannløft er enkleste måten å bære en samojed på:) Symptomene på huggormbitt er, i følge Nøtterøy Dyreklinikk, magesmerter, kvalme, hevelser (disse kan ramme andre steder på kroppen enn bare på selve bittstedet), luftveisproblemer og svimmelhet.

Kilder

Pam Barbe, 2007
Gro Moe-Gumø, 2008, 2019
Veterinær Inge Engeland, Telemark Dyreklinikk, 2013 Nøtterøy Dyreklinikk, 2006
Petter Heim, seminar 2007
Jorun Grøndalen, Hvl og helse, 1991
John Presthus, Hund, avl og helse, 1991
Astrid Indrebø, Hund, avl og helse, 2015

Share this:

Lik dette:

Lik Laster...
%d bloggere liker dette: