Site icon samojedhund.no

Øvelse gjør mester

Friluftsliv er nyte og yte i perfekt harmoni.

Vi trener til langtur! Litt usikker på hvilken langtur enda, da vi har litt ulike varianter å velge mellom. Felles for dem er at de alle er over 400 km og da trengs det trening. For å bli god i noe, må man gjøre mye av det man skal bli god i. Dersom man skal bli god til å gå, så må man gå mye. Det er lett. Men når turene varer over lang tid, er ikke gåturer nok for å bli sterk og utholdende nok, verken for hund eller eier. Og jeg er definitivt i en alder der ALT er ferskvare. :O

Jeg skriver treningsdagbok hver uke og planen vi følger er sånn omtrent denne:
Dag 1:
Hurtighetsdrag på sykkel.
Det betyr intervaller i full speed med pauser i mellom. Årsaken til at vi kjører intervaller, er at Imre ikke skal bli lei. Han skal stoppe når han har det som gøyest og være ivrig på å spinne igang igjen. Bygger hurtige muskelfibre og spenst.
Våre intervaller: 8x 8 (åtte minutter fullt trøkk, 8 min rolig. Dette gjentas åtte ganger), så 4×4 og 2×2 med samme prinsipp.
Langtur i ulendt terreng
Ulendt og kuppert terreng er det både mye av i Nordmarka og på de turene vi har lyst til å gå. Sti og vei er topp det, men det krever enda mer balanse, motorikk og ikke minst navigeringsforståelse å gå off-trail. Så vi surrer rundt i området her, mye i naturvernområdet ved Spålen og på Oppkuven for å få trening på dette. I tillegg er det veldig fin bonding mellom Imre og meg, fordi slike turer krever samarbeid.

Dag 2:
Rolig tur på sti
I tilegg til doturer og kveldsturer har vi en lenger tur hver dag. Det tror, i alle fall håper, jeg alle samojeder får. Da pakker vi en liten sekk, tar gjerne middagen utendørs og går noen faste runder. Rundene er fra 9 til 19 km, alt ettersom hvor mye jeg har å gjøre på jobb:)

Dag 3:
Styrketrening
Styrketrening gjør vi mye med kløving. Kløving skal gjøres gradvis og forsiktig, men er en svært god styrkeøvelse når hunden blir vant til og trent nok til å bære litt. Jeg har aldri mer enn 25% av Imres vekt i kløven når vi går langturer. Det er mer enn nok. For å være solidarisk og få svært nødvendig trening selv så går jeg disse turene med storsekken for å gjøre hofter og rygg vant til den igjen. Turene her varierer mellom 6 og 15 km. Et alternativ og supplement til kløving, er å la hunden trekke kjetting eller dekk. Det kommer vi til å starte med i november.

Dag 4:
Som dag 2, og så legger vi inn litt turtrening samtidig. Retningskommandoer, gå bak meg i bratte bakker etc. Alt som jeg mener Imre trenger å vite for at vi skal ha det fett sammen på tur og jeg ikke skal slå meg mer enn høyst nødvendig:)

Dag 5:
Utholdenhet med langtur på sykkel/ski
Utholdenhetsturene er egentlig mer for meg enn for Imre. Han er allerede utholdende nok til å gå langt flere dager i strekk, men jeg er ikke det:) Vi sykler rolig (trav eller pass) en runde på 32 km. Fra Sandungskalven der vi bor, opp Daltjuven, videre til Gjerdingen. Så tar vi tilbake forbi Katnosa og ned til Sandungen Gård og hjem. Flott tur som er kuppert, men ikke hjertestans-bratt verken opp eller ned.
På vinteren kjører vi det samme på ski. Både snørekjører og kjører med slede. De turene har vi tatt i marka til nå, men i år blir det nok mye langtrening på Øyerfjell på hytta. Fantastisk løypenett som skapt for lange fine turer med litt fart <3

Dag 6 og 7
Som dag to. Vi er ute lenge, men går ikke nødvendigvis så langt. Mye kos, litt snusing og lange pauser. Hviledager trenger ikke å være inaktive dager, IMO.

Vi trener litt utstilling i tillegg, men ellers blir det lite av lydighet og rally og smeller og sånn moro. Vi prioriterer å bruke tid på det vi trenger å bli gode på. Kanskje vil prioriteringene endre seg over tid, men det tviler jeg egentlig på 😀

 

Exit mobile version