Sjekkliste for valpekjøpere

Først: En valp er ikke noe man kjøper på innfall og whim. Det er en gjennomtenkt, planlagt handling. Planlagte handlinger innebærer research og en gjennomtenkt henvendelse. Henvendelser til oppdrettere som består av “Har du ledig valp” eller “Hva koster en valp” hadde gått rett i søpla her. Det er ikke måten å gjøre det på. Beskriv hvem du/dere er, hva slags interesser dere har, hvorfor dere ønsker dere hund, hvorfor dere ønsker dere rasen og hvorfor dere ønsker dere valp av akkurat den oppdretteren. Det er en god start. Oppdrettere som selger til folk uansett om de ikke vet en dritt om samojed, om de bare er ute etter valp uansett om den er registrert eller er fra syke foreldre, om de har en livssituasjon som passer for hund, om de jobber 15 timer i døgnet, om de ønsker å ha hunden i bur hele døgnet og om de aldri har eid et par tursko – slike oppdrettere burde miste retten til å drive oppdrett. Det er min personlige mening.

 • Ikke bruk sosiale medier som retningslinje. Det er ikke på nett man finner ut hvordan folk egentlig er, hvordan valpene er eller hvordan oppdretters hundehold er.
 • Se på foreldredyrene der det lar seg gjøre. Oppdrettere som ikke lar deg møte mamman er ikke et godt tegn.
 • Still spørsmål om egenskaper og hva oppdretteren legger vekt på når de velger avlsdyr.
 • Har du tenkt gjennom hva det betyr å kjøpe en polar brukshund? Hva det krever av deg som eier? Vær sikker på at du kan gi hunden det aktive livet den fortjener.
 • Bruker oppdretteren selv hundene sine (kløv, trekk, tur, friluftsliv), slik at hun/han kan stå inne for at avlsdyrene har de egenskapene som er ønskelig (gemytt, pelskvalitet, poter, etc)?
 • Ikke la deg blende av verken utstillingsresultater eller løpsresultater. Gjør skikkelig research.
 • Er tispen oppdretterens egen eller bor den til daglig hos andre? Spør og grav litt. For det vesentlige er at tispa er trygg der den føder og oppdrar valpene sine. Utrygg tispe kan gi utrygge valper.
 • Det er ikke frekt å be om referanser eller snakke med andre som har kjøpt valp av oppdretteren. De seriøse oppdretterne vil se på dette som et godt tegn og en indikasjon på at valpekjøperne er nøye og seriøse folk.
 • Se på forholdene der hundene bor.
 • Valpene skal være preget for det livet hunden skal ha hos sin nye eier
 • Les litt på DogWeb for å finne ut om sykdomshistorie, hvor mange kull tispen har hatt etc.
 • Besøk flere oppdrettere slik at du har et sammenlikningsgrunnlag.
 • Spør om eventuelle tilleggskontrakter. Noen oppdrettere presenterer tilleggskontrakter ved henting av valp som kan oppleves som urimelige. Det kan være gratis bruk av hannhund, kull på tispevalpen etc. Avklar dette på forhånd (gjerne skriftlig i form av mail) slik at du ikke føler deg presset til å skrive under noe som du kan komme til angre på senere.
 • Dersom du vurderer å skrive under på en kontrakt om avlsrettigheter og liknende: husk at forutsetningene kan endre seg. Derfor bør du være ytterst varsom med å skrive under på slike kontrakter med mindre du kjenner oppdretteren godt eller vedkommende har gode referanser på liknende avtaler.
 • Sjekk at valpene blir registrerte hos NKK. Man bør ikke betale mer enn halv pris for ikke-registrerte valper!
 • Vær kresen, bruk tid og gjør hjemmeleksen. Og husk at størst, oftest og flest som regel ikke er best..

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: